zondag 17 augustus 2014

Appel Victoria Taart

Binnenkort is mijn moeder jarig en dan maak ik graag taarten voor haar. Dit is één van haar favorieten. Het bevat meerder lagen en vergt daarom wel wat extra tijd om het te maken, maar de smaak is echt heerlijk! Verschillende smaken en texturen wisselen elkaar af. Lekker fris en knapperig!  In plaats van volkorenmeel gebruik ik amandelmeel. Dit is onder andere te koop bij de Tuinen, maar het is vaak een stuk voordeliger te vinden bij de Turkse winkels.

Deze taart kwam voorbij bij Rudolph's Bakery, maar ik heb het een beetje aangepast. 

http://www.24kitchen.nl/shows/rudolphsbakery/recepten/appel-victoria




Ingrediënten:

115 g zachte boter + boter om de vorm in te vetten
75 g rietsuiker
40 g honing
1 mespuntje kaneelpoeder
3  eieren (maat L)
130 g amandelmeel
5 g cacaopoeder
5 g bakpoeder
2  Granny Smith appels
1 citroen
3 blaadjes gelatine
400 ml slagroom
160 g suiker
100 g geschaafde amandelen
1 eiwit
poedersuiker (om te bestuiven)

Verder nodig:

bakpapier
taartvorm van 24 cm doorsnede 
palletmes
staafmixer

Tip:

Het is ook erg leuk om deze in een vierkante vorm te maken. Je kunt ze dan in 8 rechthoekjes snijden. Verder kun je de eerste 2 lagen prima vooraf maken en bewaren in de vriezer. 

Bereiding:

Laag 1.

Verwarm de oven voor op 170 gaden. Roer de boter, rietsuiker, honing en kaneelpoeder tot een mengsel. Voeg daarna als roerend de eieren er één voor één toe. Meng in een kom het amandelmeel, cacaopoeder en bakpoeder en voeg dit in zijn geheel met het botermengsel. Zet de mixer niet te hard, maar laat dit rustig mengen. Vet ondertussen de taartvorm in en bekleed de onderkant met bakpapier. Schenk het beslag in de vorm en bak dit ongeveer 20 minuten. Je kunt met een satéprikker controleren of de cake gaar is. Laat het goed afkoelen.

Laag 2. 

Schil de appels en snijd ze daarna in stukje. Doe de appelstukjes, samen met het sap van een citroen, 60 gram suiker en een beetje water in een pannetje. Laat zit langzaam garen. De appelstukjes moeten zacht worden, zodat je ze met een lepel kunt 'pletten'. Week ondertussen de gelatine in koud water. Wanneer je wilt kun je de appelstukjes pureren met een staafmixer, zo niet.... probeer ze zo fijn mogelijk te maken met behulp van een vork of lepel. Haal het pannetje van het vuur en voeg de gelatine al roerend toe. Dit geheel moet nu afkoelen. Je kunt dit versnellen door het pannetje in een koud 'badje' te  zetten. Terwijl dit afkoelt kun je 250 ml slagroom lobbig kloppen. Spatel dit voorzichtig door de appelpuree. Pak de vorm met de gebakken cake en vet de vorm in met wat olie of bekleed de rand met wat bakpapier. Schenk de appelbavaroise op de cake en laat dit in de koelkast een aantal uurtjes opstijven. (Dit kan ook in de vriezer bewaard worden als je de taart op een andere dag af wilt maken.)

Laag 3.

Verwarm de oven voor op 180 gaden. Meng de amandelen met 100 gram suiker en het eiwit met de hand zodat de suiker dankzij het eiwit aan de amandelen blijft plakken. Verdeel dit victoriabeslag over een met bakpapier beklede bakplaat en bak dit in 3 ronden van 10 minuten tot een knapperig beslag. Roer het mengsel na een ronde steeds even door elkaar met een lepel. Stukjes die al eerder klaar zijn, kun je al in een bakje. Wanneer alles amandelen mooi versuikerd zijn moet je dit laten afkoelen. Klop 150 ml slagroom met 25 gram suiker lobbig en verdeel dit met een palletmes over de appelbavaroise. Verdeel het victoriabeslag hierover en bestrooi het tot slot met poedersuiker.  

Zoals je ziet..... wel aardig wat handelingen, maar niet moeilijk.

Kopje thee erbij en geniet ervan!















Geen opmerkingen:

Een reactie posten