zondag 21 september 2014

Dulce de Leche Cheesecake


Dulce de Leche Cheesecake

Oud-collega's vroegen of ik taarten voor ze wilde bakken en eentje mocht een verrassing zijn. Ik heb dan gelijk zin om iets nieuws te proberen. Ik weet dat ze van cheesecake houden dus vandaar dat het deze werd. Het is een recept van Rudolph, maar dan aangepast en aangevuld. Laat je niet afschrikken door het patroontje. Dit is echt makkelijker dan je denkt. Bedenk wel dat het handiger is om de dulce de leche zeker een dag vooraf te maken in verband met de benodigde tijd om af te koelen. De taart vergt verder ook veel bak- en koeltijd, maar geloof me.... hij is het waard.

Benodigdheden:

  • 100 + 35 g boter (en wat boter om de vorm in te vetten)
  • 250 g bastognekoeken
  • 900 g zachte roomkaas ( in plaats van mon chou of philadelphia kun je ook de roomkaas van de aldi gebruiken, net zo lekker, maar veel goedkoper)
  • 115 g creme fraiche
  • 5 eieren
  • 250 g suiker
  • 30 g bloem
  • 600 g dulce de leche (voor recept zie: de blog van pauline)
  • 50 g poedersuiker + wat zachte boter en water (heb dit niet afgewogen)
  •  verder...... bakpapier / spuitzak of boterhamzakje / springvorm 26 cm / waterbad + aluminiumfolie (kan ook zonder waterbad, maar dan heb je wel de kans op scheuren in je taart)

Hoe te maken?:

Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier en vet de gehele vorm in. Maal de bastognekoeken fijn en meng dit met 100 gram gesmolten boter. Wanneer dit goed gemengd is, kun je hiervan de bodem maken. Druk dit wel goed in met bijvoorbeeld een lepel en laat even goed afkoelen in de koelkast. Maak ondertussen de helft van de dulce de leche au bain-marie vloeibaar en schenk dit over de bodem. Laat het opnieuw afkoelen in de koelkast. Verwarm de oven voor op 140 graden en wanneer je een waterbad gebruikt, kun je de waterkoker aanzetten. 

Mix de roomkaas, suiker en creme fraiche zacht en voeg één voor één de eieren toe. Voeg tot slot de bloem toe en mix het geheel nog even goed door.  Giet dit voorzichtig over de dulce de leche.

Wanneer je gebruik maakt van een waterbad moet je de vorm goed inpakken. Zet dit in het bad en vul daarna pas met kokend water. Bak de taart minimaal 2 uur zonder waterbad en 3 uur met waterbad. Hou je oven even goed in de gaten. Wanneer de top bruin gaat kleuren of bol gaat staan, moet de temperatuur wat omlaag. Na de baktijd, moet de binnenkant nog een beetje wiebelen. Laat de taart eerst in de oven goed afkoelen en koel daarna minimaal 4 uur verder in de koelkast.

En dat mooie laagje?

Maak de rest van de dulce de leche opnieuw au bain-marie vloeibaar en schenk dit in een mooi laagje over de taart. Je kunt eventueel een paletmes gebruiken. Laat dit in even afkoelen in de koelkast terwijl je de witte topping klaarmaakt. Meng de poedersuiker met een beetje boter en water tot een vloeibare topping.  Wanneer ik de taart opnieuw heb gemaakt, zal ik de precieze hoeveelheden aangeven.

Vul een spuitzak (of boterhamzakje waar onderin een klein hoekje afknipt) met de witte topping en maak hiermee dunne strepen op de laag dulce de leche. Het geeft niet al dit niet helemaal netjes is, want daar zie je straks niets meer van.  Pak wanneer je alle streepjes heb gezet een mes en met de rechte kant trek je voorzichtig strepen) Draai de taart steeds om, zodat het patroon steeds van kant wisselt.

Veel succes ermee en laat je even weten of het is gelukt?






Geen opmerkingen:

Een reactie posten